Tuesday, 23 May 2017

Tutorial: Create simple header blog

Assalamualaikum blogger sekalian.  Haa, perasan tak header blog saya dah bertukar wajah baru?  Sebenarnya, saya baru jer create simple header nih guna software editor yang sangat mudah untuk digunakan. Cantik ke tak cantik?  Haha.  Dah nama pun simple, biase-biase jelah kan.  Nak buat yang luar biasa, kenalah guna software yang lagi banyak tools, kreativiti pun memainkan perananan.  Bab kreativiti ni saya mmg mengaku kalah lah, pasal tak pandai sgt.  Ok, jom kita tengok software ape yang saya guna ni.  Semua orang mesti tau gune sbb senang sgt.  Sungguh tak tipu. Jom berkenalan jap dgn software nie.


Taraa.. Photoscape.  Siapa tak kenal software ni?  Angkat tgn. :D


Inilah software yang saya selalu guna terutamanya untuk buat simple header, kad raya,pelan lokasi, banner & mcm2 lagilah.  Next time, saya share macam mana nak buat semua tu.  Dulu, masa belajar, inilah satu-satunya software yang banyak berjasa pada saya untuk buat advertisement for assignment. Rasanya software ni memang ramai orang guna. Bagi yang baru nak belajar design simple2, oklah guna.  Nak guna photoshop, mmg saya tak mahir guna software alah tu.  Hihi.  Nampaknya kena belajar  banyak lagi.


Jom tengok macam mana nak buat simple header blog.

Korang kenalah download photoscape dulu barulah boleh guna.  Taip je download photoscape for free kat google.  Pandai-pandailah korang download.

Rujuk gambar di bawah.

1- Buka photoscape & pilih editor



2- Click menu

3- Clik New photo

4- Adjust width & heigh mengikut kesesuaian yang korang nak.  Color saya pilih putih. Tekan OK.


Macam ni lah rupanyer


5- Click object & click text

Taip ape2 yang korang nak.  Boleh adjust jenis tulisan, saiz dan warna yang korang nak.  Ok. Nak apply outline, shadow ke ikut suka.  Pandai2 lah korang godek2.



6- Nak lagi cantik, korang masukkan symbol.  Ambik je symbol ape2 yang korang suka.




Ni hasil saya masukkan symbol & add text. Kalau korang nak buat box, tekan object - box mode.



Korang boleh pilih ape2 garisan yang korang nak sama ada garisan putus2 ke & lain2.  



Hasilnya.




7- Pilih crop untuk cropkan gambar





Siap & save.  Jangan lupa save tau.  Kalau tak buat penat je.



Ade yang suka tak dengan tutorial ni?  Komen sekali.  Hihi.  Gigih tau saya menaip nak buat tutorial ni.  Header yang saya punya, saya dah buat transparent.  Nak tahu macam mana, tunggu next tutorial, okey?  Bye2.




13 comments:

  1. dulu memang rajin nak buat sume nie.. sekarang malas dah.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo.. mcm tu.. ni pun mood rajin singgah,klau x, xbt jgk ni.. hihi

      Delete
  2. Cantik2..tq share tutorial ni. Boleh cuba jgk ni

    ReplyDelete
  3. jom join GA ni. Dapat gambar polaroid free free je. http://shahirahsarmy.blogspot.my/2017/05/giveaway-july-2017.html

    ReplyDelete
  4. cantik and simple. pndai awak buat ye :)

    ReplyDelete
  5. Dulu pun buat header guna photoscape, tapi sekarang guna photoscape pun dah tak reti haha

    ReplyDelete
  6. Wahhh bagus app ni...dulu selalu juga guna app ni...senang nak edit2 kan..

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete