Sunday, 14 June 2015

Perbezaan lelaki & perempuan dalam persahabatan

Assalamualaikum peeps!  Tajuk entry saya kali ni adalah tntg perbezaan lelaki & perempuan dlm persahabatan.

L- Lelaki ni more friendly berbanding perempuan.  For example, lelaki ni kalau jumpa aje sesiapapun dia pasti akn tegur.  Saya biasa tgk kalau lelaki naik bas, dia pasti akn tegur lelaki kat sebelah dia tu even dia tk pernah kenal pun sebelum ni.  Dia berborak mcm dh lama knl.  Lelaki ni senang berkawan & membuat kwn.

P- If perempuan, dia pyh nak tegur seseorang.  Kalau kita tk tegur dia dulu, walaupun duduk sebelah menyebelah, selagi tk berbual at least beberapa sentence, tittle kwn tu masih belum wujud.  Ada juga kalau pernah senyum to each other, tapi bila ditanya “siapa tu?” lalu dia jwb, “budak 1 kolej, tapi tk rapat & tk berkawan mana pun. See, nampak tk dkt situ?  Perempuan ni bkn memilih kwn tapi entahlah.  Saya pun tk tahu nk explain.  Yg saya tahu, perempuan ni hanya akan berkawan dgn ‘geng’ dia aje, dgn org yg dia sgt selesa berkawan.  Perempuan ni tak open sgt dlm berkawan.

L- Lelaki kalau kwn tu rapat & baik mcm mana pun, tak ad nk buat sweet2.  Beli baju sama ke, pakai baju sama bila keluar. 

P- Perempuan kalau berkwn, pasti dia plan nak pakai baju yg sama colour dgn kwnnya.  Dan perempuan ni kalau dh lama tk jumpa kwn dia, then tiba-tiba terjumpa, pasti dia akn menjerit ckp, “wey, dh lama tk jumpa”(sambil melompat gedik).  Then, mesti nk tangkap gmbr bersama sbgai tanda persahabatan.  Perempuan ni lebih sentimental.

L- Lelaki ni susah skit nak touching tk tentu psl.  Contoh kalau dlm 1 group dia berkawan, slh seorang kwnnya lebih rpt dgn kwnnya yg lain berbanding dirinya, dia tak ada hal.  Lelaki ni jenis tk ambil kisah sgt benda remeh temeh mcm tu.  Bgi dia, itu semua bkn big problem.

P- Seperti yg kita semua tahu, sifat perempuan ni mmg mudah terasa kerana hati perempuan ni diciptakan sgt lembut.  Kalau kwn dia lebihkan org lain berbanding dirinya, pasti dia akan terasa dirinya seolah-olah diabaikan.(Pernah terjadi pd saya.)  Perempuan ni sgt sensitive & emosional.  Even bnda kcil sekalipun akn jadi isu besar.  Seriously saya pun pernh juga mcm ni.  Saya pernah terasa hti dgn kwn saya sampai tak bertegur 2-3 hari, merajuk punya psl.  Sbbnya kwn saya mcm lebihkan kwn yg lain daripda saya.  Tapi saya rasa diorang dh tahu knp saya tiba-tiba senyap.  Saya ni biasanya selalu tersenyum(hanya dgn kwn) tiba-tiba berubah senyap pula.  Saya ni jenis pendiam dgn org yg tk berapa rpt. Kalau org tk knl saya dgn rpt, pasti akn ckp saya ni sombong.  Kalau dgn org yg saya rpt, hilanglah sifat pemalu tu.  Tk lama lps tu, saya okey dgn sendirinya.  Saya rasa benda tu kecik aje kot, Cuma saya ni kdg2 yg terlebih sensitif.  Saya ni sometimes can be matured, sometimes can be childish person.

L-  If lelaki, pinjam brg adlh perkara biasa.  Tk minta izin pun tak apa.  Klau hati tk rela pun nk bg pinjam, just diam aje.  Mls nk bising2.  Lelaki mmg tk suka bergaduh disebabkan perkara kecil.

P-  Perempuan sgt proper & sygkn brg lebih.  If nk pinjam sesuatu brg, kena minta izin dulu.  Kalau tk pasti jadi isu bsr.  Mcm saya ni, tk kish mana kalau kwn nak pinjam something.  Janji jgn letak tempat merata-rata.  Kalau tk naik anginlah saya.

Sampai di sini sahaja coretan saya. Bertemu kembali utk next entry.

No comments:

Post a Comment